Miód to takie płynne złoto o niezwykłych właściwościach oraz intensywnym smaku i aromacie. Niestety, zdajemy się o nim ostatnio zapominać. Z tego powodu postanowiliśmy powiedzieć Wam małe co nieco o miodku, jego rodzajach, a także właściwościach i zastosowaniach tego szlachetnego produktu naturalnego.
Czytajcie dalej.
Jakie mamy rodzaje miodów?
Wśród miodów pszczelich jest wielka różnorodność. Możemy wyróżnić między innymi:
- miód manuka,
- miód spadziowy,
- miód gryczany,
- miód rzepakowy,
- miód mniszkowy,
- miód akacjowy,
- miód nawłociowy,
- miód lipowy,
- miód wielokwiatowy.
Jednak to nadal nie wszystkie miody na jakie możemy się natknąć. Każdy z nich cechuje się innym smakiem, barwą, konsystencją czy właściwościami. Są jednak kwestie, w których miody te mają wspólny mianownik.
Miód manuka
Jest to jeden z najdroższych rodzajów miodu jakie możemy spotkać. Zyskał on dużą popularność w ostatnim czasie ze względu na swoje niezwykłe właściwości, czyli wysoką zawartość składnika zwanego MGO, który sprawia, że miód ten wykazuje działanie wzmacniające i antyseptyczne. Warto dodać, że miód manuka należy traktować bardziej jako lek niż produkt spożywczy.
Miód spadziowy
Powstaje on ze spadzi, czyli słodkiej cieczy jaką możemy zobaczyć na igłach i gałęziach świerku, jodły czy niektórych drzew liściastych. Miód ten jest najczęściej stosowany jako pomoc w leczeniu chorób układu oddechowego.
Miód gryczany
Jest bardzo charakterystycznym rodzajem miodu. Swoją rozpoznawalność zawdzięcza on głównie ciemnej barwie, która może się kojarzyć z ciemną i mocną herbatą oraz lekko kwaskowatemu smakowi, który stanowi w deserach ciekawe połączenie smaków.
Miód rzepakowy
Posiada bardzo charakterystyczny aromat kwitnącego rzepaku. Jednak bardzo szybko konsystencja tego miodu ulega zmianie na skutek krystalizacji. Wtedy miód rzepakowy zyskuje bardzo jasną, niemal białą barwę.
Miód mniszkowy
Jak sama nazwa wskazuje, miód ten pozyskiwany jest mniszka lekarskiego. W tym przypadku nie uzyskują go pszczoły, a możemy zrobić go całkowicie samodzielnie. Ten miód jest określany również jako płynne złoto.
Miód akacjowy
Jego konsystencja jest płynna, a aromat oraz smak słodki. Miód akacjowy jest często stosowanym zamiennikiem cukru. Zawiera on węglowodany łatwo przyswajalne przez organizm co sprawia, że chętnie korzysta się z niego w przypadkach przewlekłego zmęczenia.

Miód nawłociowy
Jest miód, który dopiero zyskuje na popularności. Wytwarza się go z rośliny zwanej nawłocią pospolitą lub polską mimozą. Miód ten ze względu na zawartość kwercetyny oraz rutyny wspomaga zwalczanie stanów zapalnych. Możemy z niego korzystać, gdy walczymy z zapaleniem dróg moczowych.
Miód lipowy
Jest on uznawany za najsmaczniejszy ze wszystkich rodzajów miodu, a także za najsłodszy. W miodzie tym możemy najwięcej znaleźć glukozy oraz fruktozy. Jednak również inne i bardziej sprzyjające naszemu organizmowi substancje możemy w nim odnaleźć. Jest to miód stosowany dość chętnie i powszechnie w przypadku chorób zapalnych oraz męczącego kaszlu.
Miód wielokwiatowy
Jest to zdecydowanie najbardziej popularny rodzaj miodu. Jego zastosowanie jest dość szerokie. Zapobiega on tworzeniu się próchnicy, wzmacnia odporność i z powodzeniem możemy zastąpić nim cukier.
Co wspólnego z miodem ma miód pitny?
Miód pitny nie tylko nazewnictwem nawiązuje do znanych nam miodów. Chociaż w przypadku miodu pitnego mowa jest o rodzaju alkoholu, to powstaje on na bazie naturalnego miodu, który poddawany jest procesom fermentacji.
Jakie składniki odżywcze znajdziemy w miodzie?
Miód, niezależnie od rodzaju posiada wiele witamin, a także wpływających pozytywnie na nasze zdrowie enzymów pochodzenia naturalnego. W miodzie najwięcej znajdziemy witaminy A, B2, PP oraz minerałów takich jak fosfor, magnez, wapń czy żelazo.
Właściwości miodów pszczelich
Miody pszczele, czyli te całkowicie naturalne wykazują wiele właściwości prozdrowotnych. Możemy wyróżnić wśród nich działanie:
- przeciwutleniające,
- przeciwbakteryjne,
- przeciwgrzybiczne,
- immunostymulujące,
- immunosupresyjne.
Regularne spożywanie miodu może wspomóc wytwarzanie się czerwonych krwinek, poprawić pracę układu sercowo – naczyniowego i oddechowego, a także wpłynąć pozytywnie na pracę niektórych narządów wewnętrznych, między innymi wątroby, nerek czy mózgu. Więcej o niektórych z wymienionych przez nas właściwościach możecie przeczytać w publikacji, którą znajdziecie tutaj.
Zastosowanie kulinarne miodu
Większość miodów posiada czysto słodki smak oraz łagodny i przyjemny aromat co sprawia, że są one składnikiem komponującym się nie tylko z ciastami czy deserami, ale również z potrawami mięsnymi.
Najczęściej jednak miód wykorzystuje się do przyrządzania różnorodnych napojów. Nie należy również zapominać o babcinym przepisie na chorobę, czyli mleku z miodem i masłem. Niektóre osoby dodają również do tak robionego mleka ząbek czosnku. Z użyciem miodu robione są jedne z najpopularniejszych świątecznych ciast, czyli pierniki.

Czy miód pszczeli mogą jeść kobiety w ciąży oraz karmiące piersią?
Jeśli ciąża przebiega całkowicie prawidłowo to nie istnieją najmniejsze nawet przeciwwskazania, aby miodu unikać. Zrezygnować z niego powinny jednak kobiety, które zmagają się z cukrzycą ciążową.
W przypadku kobiet karmiących naturalnie ze spożywania miodu należy całkowicie zrezygnować. Miód może być alergenem i uczulić nie tylko mamę, ale również dziecko. Zwłaszcza, jeśli karmiąca mama boryka się z alergią na pyłki traw i/lub kwiatów.
Kto nie powinien jeść miodu?
Miód zawiera dużo węglowodanów. Z tego powodu nie powinny spożywać go osoby chorujące na cukrzycę, insulinooporność bądź inne choroby polegające na problemach z przyswajaniem cukrów przez organizm.
Jak spożywać miód pszczeli, aby zachować jego właściwości?
Jeśli chcemy, aby miód zachował swoje właściwości i dostarczył naszemu organizmowi tego co dla niego dobre, a nie tylko smaczne dla naszego podniebienia to musimy pamiętać, aby go nie podgrzewać oraz nie wystawiać na działanie wysokich temperatur.
W przypadku, gdy chcemy dodać miód do herbaty powinniśmy zrobić to po jej przestudzeniu, ponieważ w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza niewiele zostanie z jego składników odżywczych.
Producenci i ceny
Do firm oferujących miody pszczele należą marki takie jak Dennree, Manuka Health, Miody Polskie, Vivio, Specjał z Pasieki, Alce Nero, Allos, Bio Food, Dary Natury, Eko Barć, MyVita, Orion, Polska Pasieka, Rolnik czy Sante. Ceny zależą od gramatury oraz rodzaju miodu i wahają się od około 26 do 800 złotych za kilogram.
Jaki miód najczęściej gości u Was na stole? Do czego najchętniej go dodajecie?
Dajcie znać w komentarzach.