Erytrytol to kolejny zamiennik tradycyjnego cukru trzcinowego, o którym często jest mowa. Substancja słodząca, jaką jest erytrytol ma wiele wspólnego z ksylitolem, jednak znajdziemy również parę różnić między nimi.
Jeśli chcecie dowiedzieć się czym jest i jak powstaje erytrytol, jakie są jego właściwości oraz zastosowania, to czytajcie dalej.
Czym jest erytrytol?
Erytrytol należy do grupy słodzików. W produktach spożywczych ten zamiennik cukru znajdziemy pod nazwą E 968. Substancja ta nie należy do cukrów, lecz jest zaliczana do alkoholi, podobnie jak ksylitol.
Erytrytol jest substancją słodzącą, która występuje naturalnie. Możemy ją spotkać w wielu owocach, jak arbuzy, gruszki czy winogrona, a nawet w grzybach i produktach, które podlegają fermentacji, czyli serach oraz piwie.
Jak powstaje erytrytol?
Owoce i warzywa to nie wszystkie produkty w jakich natrafimy na erytrytol. Składnik ten jest obecny również w pyłku kwiatowym oraz owocach morza.
W przypadku produkcji na skalę masową jest on wytwarzany poprzez poddawanie glukozy bądź hydrolizatów skrobiowych fermentacji z udziałem różnego rodzaju drożdży.
Jaki smak ma erytrytol?
Chociaż erytrytol wygląda dokładnie tak samo jak cukier to ma nieco inny smak niż oryginał. Jest on zdecydowanie mniej słodki, ponieważ słodycz odczuwana przy jedzeniu erytrytolu to zaledwie 60 do 70% słodkości cukru trzcinowego.
Miłym dodatkiem, przynajmniej dla dużej części osób, jest uczucie chłodu w ustach przy jego jedzeniu. Chociaż nie pozostawia on przy tym dodatkowego smaku.

Właściwości erytrytolu
Erytrytol należy do grupy alkoholi, przez co nie organizm nie jest w stanie odpowiednio go przetrawić. Z tego powodu słodzik ten wydalany jest z organizmu razem z moczem. Jednak jest to duży plus, ponieważ nie ryzykujemy w ten sposób pojawieniem się problemów gastrycznych, co może mieć miejsce w przypadku ksylitolu bądź sorbitolu.
Erytrytol posiada bardzo niski indeks glikemiczny. Jest to dobra wiadomość dla osób zmagających się z cukrzycą, insulinoopornością bądź będących na diecie, ponieważ nie wywołuje on gwałtownego podniesienia poziomu cukru we krwi. W rezultacie, między innymi, nie odczuwamy głodu.
Erytrytol wykazuje także działanie przeciwutleniające, ponieważ neutralizuje on szkodliwe dla organizmu działanie wolnych rodników, spowalnia procesy starzenia się oraz wspomaga oczyszczanie się organizmu z toksyn.
Czy erytrytol, podobnie jak ksylitol, ma korzystny wpływ na jamę ustną?
Erytrytol ma jeszcze więcej podobieństw do ksylitolu. Składniki aktywne znajdujące się w tej substancji słodzącej wspomagają ochronę szkliwa, zapobiegają fermentowaniu cukrów w jakie ustnej, co przekłada się na ograniczenie ilości bakterii i zmniejszenie ryzyka powstania próchnicy bądź ubytków w zębach.
Zastosowania kulinarne erytrytolu
Erytrytol jest bardzo popularną substancją słodzącą na terenie Południowo – Wschodniej Azji oraz Stanów Zjednoczonych. Składnik ten jest tam najczęściej stosowany przy dosładzaniu napojów oraz jogurtów.
Erytrytol może być również stosowany do pieczenia ciast czy pieczywa. W tym wypadku musimy jednak pamiętać, że jest on znacznie mniej słodki od cukru, co oznacza, że musimy dodać go więcej do tworzonej przez nas słodkości.
W przemyśle spożywczym, erytrytol jest popularnie stosowany jako zagęszczacz oraz wzmacniacz smaku. Substancja ta wykazuje również zdolności do konserwowania produktów spożywczych. Erytrytol zapobiega zachodzeniu zmian w smaku, konsystencji czy barwie danego produktu.
Erytrytol może stanowić godny zamiennik cukru w kuchni osób odżywiających się w sposób wegański lub wegetariański. Jednak nawet w innym przypadku, warto zaryzykować i skusić się na przetestowanie tej substancji słodzącej ze względu na jej właściwości.
Inne zastosowania erytrytolu
Erytrytol ma również liczne zastosowania w kosmetyce. Jest on używany tam jako odpowiednik bądź zamiennik gliceryny. Z kolei w innych gałęziach przemysłu jest on wykorzystywany, między innymi, do produkcji tworzyw sztucznych.
W jakich produktach spożywczych możemy spotkać erytrytol?
Erytrytol stosowany jest powszechnie jako substancja słodząca. W gotowych produktach spożywczych, jak już mówiliśmy, kryje się on pod nazwą E 968. Z tej przyczyny bardzo łatwo możemy natknąć się na ten słodzik w:
- lodach,
- dżemach,
- marmoladach,
- powidłach,
- galaretkach,
- owocach kandyzowanych,
- śniadaniowych płatkach zbożowych,
- musztardach,
- gumach do żucia.

Ile kalorii ma erytrytol?
Erytrytol należy do substancji słodzących o niskiej kaloryczności. W 1 gramie tej substancji słodzącej skrywa się niecałe 0,5 kcal. W przypadku tej samej ilości cukru trzcinowego mamy do czynienia już z 4 kaloriami.
Tak wygląda teoria.
W praktyce jednak, erytrytol nie dostarcza nam żadnych kalorii, ponieważ nasz organizm nie jest w stanie go przetworzyć. Skutkiem tego jest wydalanie wspomnianej substancji słodzącej wraz z moczem.
Czy spożywanie erytrytolu ma skutki uboczne?
Jeśli spożywamy regularnie w pewnych odstępach czasu niewielkie dawki erytrytolu to nie grozi nam odczuwanie jakichkolwiek skutków ubocznych. Przyjmuje się, że dobowa dawka bezpieczna dla naszego organizmu to 1 gram na 1 kilogram masy ciała.
I właśnie w tym miejscu zaczynamy omawiać kwestię, w której są rozbieżności.
Wedle jednych źródeł erytrytol nie powoduje jakichkolwiek skutków ubocznych, a według innych jednak lepiej nie spożywać jednorazowo posiłku, w którym znajduje się więcej niż 50 gramów erytrytolu, ponieważ mogą spotkać nas nudności czy bóle brzucha.
Gdzie kupić erytrytol?
Erytrytol możemy spotkać okazjonalnie w dużych marketach bądź sklepach z żywnością ekologiczną. Natomiast, bez żadnego trudu słodzik ten możemy zakupić w sklepach internetowych.
Producenci i ceny
Erytrytol możemy znaleźć w ofercie takich marek jak Targroch, Intenson, MyVita, Batom, Big Nature, Denver Food, Natur Planet, NaturAvena, Pięć Przemian czy ProPharma. Ceny erytrytolu zależą głównie od jego gramatury i wahają się od około 8 do 45 złotych.
Stosujecie cukier tradycyjny czy erytrytol? A może zażywacie na osłodę jakiś inny zamiennik cukru?
Dajcie znać w komentarzach.