Amarantus znów znalazł się w centrum zainteresowania. Jest on chętnie badany przez naukowców pod kątem właściwości prozdrowotnych. Amarantus, czyli inaczej zwany szarłat wyniosły należy do grupy roślin powszechnie określanych jako superfoods, czyli super żywność.
Na jego korzyść przemawiają jego dotychczas odkryte właściwości, a także wszechstronność zastosowań w przemyśle kulinarnym.
Czym dokładnie jest amarantus? Jakie są jego właściwości i zastosowania kulinarne? Jak i z czym jeść nasiona amarantusa?
Czytajcie dalej.
Amarantus – co to jest?
Amarantus to bardziej popularna nazwa dla rośliny zwanej szarłatem wyniosłym. Szarłat wyniosły należy do grupy najstarszych roślin uprawnych świata. W Ameryce Północnej i Południowej znana i chętnie uprawiana była już 4000 lat przed naszą erą. Amarantus był ważną rośliną dla Azteków, Majów oraz Inków.
Niestety, z czasem i przez niektóre wydarzenia, które miały miejsce w historii, szarłat stał się rośliną zakazaną, a później zapomnianą. Ludzie przypomnieli sobie o nim dopiero w drugiej połowie XX wieku. Aktualnie na uprawy szarłatu wyniosłego można natknąć się dosłownie wszędzie. Jej uprawy możemy zobaczyć w Ameryce, Azji, Afryce, Europie. Również w Polsce obecne są pola pełne szarłatu.
Jakie witaminy i składniki mineralne możemy znaleźć w amarantusie?
Amarantus jest cennym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera on witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę C, witaminę E, magnez, potas, fosfor, wapń czy żelazo.
Szczególnie duża jest ilość żelaza w amarantusie. Szarłat zawiera go aż 5 razy więcej niż szpinak. W 100 gramach znajdziemy bowiem, aż 15 mg żelaza, a także ilość wapnia, która pokrywa 1/3 dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej.
Szarłat wyniosły zawiera również znaczące ilości białka. Znajdziemy go w nim więcej niż w mleku, a dodatkowo białko to jest łatwiej przyswajane przez nasz organizm niż to obecne w nabiale.
Właściwości amarantusa
Zaletą amarantusa jest to, że spożywać możemy zarówno nasiona tej rośliny, jak i jej liście, które zawierają wiele składników mineralnych i sporą dawkę witaminy K. W przypadku regularnego spożywania go pozwala nam to na zmniejszenie problemów z kośćmi oraz stawami, gdy będziemy w podeszłym wieku. Liście amarantusa stanowią również dobre źródło wapnia dla dzieci.
Nie należy zapominać o znajdującym się w amarantusie błonniku pokarmowym, który wpiera procesy trawienne oraz wpływa korzystnie na pracę jelit. Oprócz tego, pomaga on także w obniżeniu poziomu złego cholesterolu we krwi.
Wspomniana wcześniej witamina K oraz potas wykazują dobre działanie na układ krążenia. Obniżają one ciśnienie krwi, a także znacząco zmniejszają ryzyko pojawienia się miażdżycy.
Warto wspomnieć również o znajdujących się w amarantusie fitosterolach roślinnych, flawonoidach, witaminie C oraz rutynie, które efektywnie wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych. Dzięki temu unikniemy żylaków czy pękających naczynek na twarzy.
Na chwilę wrócimy jeszcze do liści amarantusa. Zawierają one tak zwane karotenoidy oraz witaminę A, które wpływają na poprawę widzenia oraz kondycję oczu. Dodatkowo, karotenoidy i witamina A zaliczane są do przeciwutleniaczy, co oznacza, że spowalniają one procesy starzenia się.
Amarantus jest prawdziwym bogactwem, gdy mowa o aminokwasach. Znajdziemy w nim między innymi lizynę, która jest cennym kwasem tłuszczowym, ale nasz organizm nie potrafi jej samodzielnie wytworzyć. Z tego powodu cenne jest każde źródło lizyny. Aminokwas ten bierze udział w budowie nowych komórek, tworzeniu się enzymów i przeciwciał czy poprawia naszą zdolność koncentracji.
W jakiej postaci możemy spożywać amarantus?
Z amarantusem możemy zetknąć się pod trzema postaciami:
- mąką z amarantusa,
- nasionami ekspandowanymi znanymi szerzej jako popping,
- nasionami surowymi.
Mąka z amarantusa ma charakterystyczny aromat, który przywodzi na myśl orzechy. Dzięki temu możemy nadać specyficzny posmak wielu wypiekom, a także podkreślić orzechowy smak w potrawach z orzechami.
Dodatkową korzyścią płynącą z używania tej mąki jest fakt, że wystarczy dodać jej odrobinę, aby znaczącą wydłużyć okres przydatności do spożycia danej potrawy. Nie zawiera ona glutenu, więc ze spokojem mogą ją wykorzystywać w kuchni osoby chore na celiakię.
Ekspandowane nasiona amarantusa możemy traktować jako dodatek do wielu posiłków czy deserów. Najlepiej jednak sprawdza się on jako dodatek do jogurtu, kefiru czy mleka.
Surowe i w żaden sposób nie przetworzone nasiona amarantusa możemy gotować, a następnie wykorzystywać jako podstawę do tworzenia dań. Ciekawostką jest, że z nasion tych możemy wytworzyć również masło, majonez czy mleko amarantusowe.

Zastosowanie amarantusa w kulinariach
Ze wspomnianej już mąki amarantusowej możemy robić makarony, ciasta, zupy czy wypiekać chleb. Wstydem byłoby nie wymienienie jednego z najpopularniejszych wypieków z tego rodzaju mąki, czyli ciastek amarantusek.
Z kolei z wykorzystaniem nasion amarantusa możemy przygotowywać sałatki, zupy, kotlety wegańskie, desery, a nawet robić farsz do warzyw, mięs czy pierogów.
Jak gotować nasiona amarantusa?
Proces gotowania amarantusa jest bardzo podobny do gotowania ryżu czy kaszy. Nasiona amarantusa należy zalać wodą, której powinno być dwa razy więcej niż nasion.
Dla lepszego smaku możemy dodać do gotowania szczyptę soli. Jednak nie jest to konieczne. Nasiona w wodzie należy doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć płomień, na którym gotujemy. Całość przykrywamy pokrywą i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut.
Jeśli dodajemy amarantus do zupy to miejmy na względzie, że wchłonie on dużą część wody i zwiększy swoją objętość.
Producenci i ceny amarantusa
Do producentów oferujących produkty z amarantusa należą firmy takie jak Bio Planet, Targroch, Batom, BioLife, Denver Food, Ekoprodukt, Horeca czy Vivio. Ceny nasion z amarantusa zależą od tego czy mamy do czynienia z produktem bio czy zwykłym. Koszt 1 kilograma nasion amarantusa waha się od około 8 do 13 złotych.
Zobaczcie jaki apetyczny deser można przygotować z amarantusa:
Czy jedliście kiedyś nasiona amarantusa? Zasmakowały Wam?
Dajcie znać w komentarzach.